Moj internet dnevnik
Đir
Brojač posjeta
304262
La paloma
Nema zapisa.
Blog - rujan 2006
petak, rujan 29, 2006
Jučer popodne. Doša sam s posla, na brzinu ruča..stavija ribarsku mrižu na biciklu za radit.
Popeja sam se južnom stranom na vidilicu iznad Kašjuna..
Tri klupe. Nigdi nikoga. Sunčano..Sunce iznad Šolte ima još kvarat kruga napravit prema Trogiru do kraja dana..Prekrasan prizor ispred sebe slikam na mobitel i pošaljem MMS. Zauzmem jednu klupu i počnem radit mrižu u prekrasnom ambijentu.
 
Dolazi auto i izlaze čovik i žena.
-«Asti, svašta san vidija , al da neko radi mrižu na vrj Marjana, to još nisam»
Smijemo se..
«A za sve postoji prvi put, pa i ovo» odgovaram
« Mogu li vas slikat»..govori
-«Može, ko vam brani» !
Još dvi, tri besede, vesela ćakula..još malo slikaju prirodu i odlaze
Mene uvatila noć…
idro @ 11:09 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
Konoba…a sada je muzej, konoba i ribarsko spremište. Lipo kaže pisma « u tebi sam i piva i plaka»…. i jesam …. I dobio sam pravnu bitku da ono što je moje, što mi pripada i pravno bude moje…
Dušu mi ispunjava srića, što se sićam onih dana kada je tu bila solionica ribe..Ribarski brodi bi napunili porat .Iskrcavale su se srdele u drvenim kašetama…Odzvanjao je smijeh i šala kaljskih i saljskih ribara…Srdele su se solile u drvena barila..
Mlade molajske žene u traveršama, nagnute nad barila, slagale su red po red srdela…spretno u brzo..
…..kao mali dječak nisam osjećao erotiku tih prizora, …sprijeda jedre grudi nad barilom…a straga žena u muvingu….možete li zamisliti …..
Čini mi se da to bila neka sretnija vremena..više svita..više rada..više druženja…
Solila se samo srdela…dosta ribe se bacalo u more…U luci su se skupljali agaci(brancini)..Neki bi ribari bacili tunje i pokušali ih uhvatiti..Kaljski ribari su pekli hobotnicu za marendu..osta im je jedan pečeni trak i jedan ga je ribar nadija na udicu i bacija.
Uvatija je brancina od 4 kila..Ja sam uhvatio na slanu srdelu… stari postol…ali nisam tugovao…bacio sam se u more i našao neke ribe što su završile u moru..Odnio doma..Rekli su mi da što sam to donija..Pekli su skuše za ručak..Did i njegova brat su vodili solionicu..
 
Did i njegov brat su umrli, mlade žene su postale starice..više se riba ne soli…Ali ostalo je to omiljeno misto nekih mojih mišćana…i dogodi se da neka meni nepoznata žena tu prođe i kaže..tu sam ja solila ribu…Ai na kamenom pragu od vrata piše «živila nedilja»..to su napisali, jer nediljom se nije rabotalo.. ujutro su išli u crikvu, popodne žene na tombulu, a muški na karte i balote u gostionicu…
Puno starih stvari unutra svjedoči o jednom vremenu… danas su tu sohe sa gajeta, konopi, mriže, buceli, bačve, barila..su tu..na meni je da sredim nered..posložim stvari..da uredim u skladu sa duhom prošlih vremena….

 
idro @ 09:00 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
četvrtak, rujan 28, 2006
Nove tehnologije, novi materijali su zamijenili stare..Novi lipi brodi se šepure po moru…Novi moreplovci se takmiče, čiji će brod biti veći, skuplji, ali kolko god love potrošoli , ne mogu im kupiti dušu, jer duša se ne može kupit….il je imaš il je nemaš..
Između te raskoši brodova, plove kaići , bracere, gajete i leuti..
I triba se prisjetiti, kako su nastali neki od njih…Vridni brodograditelji ,kalafati..sa teslom , šegacom i rašpom obrađivali su drvo i radili brode…e to je bio osnovni alat…neki su odlazili u šumu i tražili drvo za korbe(rebra broda), kolumbu(kobilicu), aštvu od prove(produžetak kolumbe prema provi) i stotinu drugih djelova broda…Onaj kostur broda radio se od crnike ili hrasta..a madiri(bočne daske) obično od borovine…
Crnika(drvo) se odsikla u šumi i potopila u more….More bi ju konzerviralo…Držala se tako i preko godinu dana..Ako je imala puknut, pukla bi..zdravo i cijelo drvo se koristilo..kad bi se dobro osušila onda se pilala na potebne djelove i oblikovala teslom i rašpom..svaki milimetar broda natapao se znojem kalafata…ljubav je radila brod..
Brod… je bio usredištu zbivanja..on je služio za ribolov , za trgovinu i za preživljavanje..
Trebalo je ić, na susidne škoje, vršiti robnu razmjenu ili poć Riku ili Zadar..
Na vesla ili idra..bilo kako..ali ploviti se moralo…
I lipo je vidit da plove takvi brodi..neki su i stogodišnjaci…
A idro…e na jarbol.. lantina(duga-poprečna tanka gredica na koju se vezuje latinsko idro) se diagonalno uz pomoć gindaca(konop sa kukom za dizanje i spuštanje jedra) diže na jarbol. Tada se jedro odmota i zateže. Takvo jedro dozvoljavalo im je da idu oštrije u vjetar. Kada bi izvodili manevar prema vjetru potpomogli bi se veslom i promjenili stranu jedra. Latinskim se jedrom tako upravlja pomoću tri konopa: bracun, orac i škote. Na timunu je bio timunjer, koji je upravljao brodom i jedrom..on je zatezao škotu idra..
I plovili su brodi sa dušom..kaići, gajete, leuti, bracere…na idra..i plove i danas….


Kaić

Gajeta sa latinskim idrom
idro @ 08:47 |Komentiraj | Komentari: 16 | Prikaži komentare
srijeda, rujan 27, 2006
Povedi me na mjesta na zemlji koja te podučavaju kako
plesati,
mjesta na kojima možeš riskirati da dopustiš svijetu da ti
slome srce,
a ja ću te povesti na mjesta na kojima mi zemlja pod
stopalima
i zvijezde iznad mene uvijek iznova zacjeljuju srce
 
ORIAH MOUNTAIN DREAMER
 
Vrtlac. Mali niski školjić. Nalazi se negdje u prolazu između Molata i Sestrunja , stanište galebova, uvijek vraća uspomene. Još kao dječak od desetak godina, odlazio sam sa svojim djedom u ribolov. U kaiću na vesla i idra…
Prkosili smo vjetru i morskim strujama. Bacali smo par mriža , lovili dobru ribu.U ranu zoru, kada se sunce iznad Velebita počinje dizat, svojim izlaskom probudilo bi jata galebova, koji su početkom proljeća legli svoja jaja, a početkom ljeta ljubomorno čuvali svoje tek izležene mlade. Kakva ljepota mi je ispunjavala dušu i onda i sad. Uvijek sam se pitao zašto se taj školjić zove Vrtlac. Zaključio sam da je zbog morskih struja, koji su tu izuzetno jake..i toliko da mogu promijeniti smjer plovidbe brodu. Tu se i mješa plankton , koji privlači ribe, more je zbog miješanja izazvanog strujom hladnije nego na drugim mjestima.
 I podzemne vode koje dolaze od ponornica sa Velebita pridonise  mješanju planktona i bogatstvu mora. To je akvatorij gdje se dolazija mrijestiti strijun( golema riba iz roda jesetri)
Uvik sam želio dotaknuti njegovo tlo, iskrcati se na njega.napraviti đir po njemu..A more čisto, poželiš ga piti , a obavezno je bilo skočiti sa kaića na južnoj punti u njegovo plavetnilo..
Vrtlac, maleni školjić, okupan u buri nalazi se u prekrasnom okruženju: u blizini je punta križa na Sestrunju, Molat, školjići Tratica i Kamenjak.tuda prolaze brodovi za Ankonu, ribarski brodi idu u ribolov.
Kad me moji mišćani pitaju di sam bacio mriže, u šali odgovaram..da imam sam dvi pošte, kada su jake struje Bivošćak, a slabije…Vrtlac..
idro @ 08:15 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
utorak, rujan 26, 2006
Ana Magaš je ubila svog muža Lucijana, nakon svađe u njihovom stanu. Probola ga je nožem. U to nema nikakve sumnje i zato treba odgovarati.
Lucijan je bio sin uspješnog poslovnog čovjeka, Jose Magaša, bivšeg direktora tankerske plovidbe u Zadru, lokalnog moćnika..
Dvoje mladih zgodnih ljudi Ana i Lucijan u braku imali maloljetnog sina, koji sada ima 11 godina.
Dijete je ostalo bez oca, a majka mu je u zatvoru, na skrbi kod svog djeda Jose i njegove supruge.
U prvobitnom sudskom postupku je utvrđeno da je njihov brak klimao i da su u posljednje vrijeme živili svako svojim životom, da im je brak bio pred raspadom, do čega je uskoro trebalo doć. U kobnoj noći pripiti Lucijan je došao kući prije   supruge ;također pripite, i nije je htio pustiti u kuću. Nakon nekoga vremena smilovao se i pustio je. Utvrđeno je da je on počeo svađu i nakon naguravanja ju je stisnuo za vrat i uhvatio za bedro. Ona je izvukla iz ladice nož i ubola ga u leđa. Nažalost, ubod je bio smrtonosan.
Osuđena je na 9, 5 godina zatvora. Vrhovni sud je odbacio presudu jer je u istražnom postupku policija napravila niz propusta.
U ponovnom suđenju utvrđeno je, vještačenjem da ju je stiskao za vrat i seksualno zlostavljao…
Pokušavam zamisliti preplašenu ženu, koju pijani muž jednom rukom stišće za vrat, a drugom diže joj suknju…muž, koji ju je i prije zlostavljao, na nekom piru je gađao pivskom bocom, i nazivao kojekakvim pogrdnim imenima poput «kurvo» i sl.
Opet skandalozna odluka suda, sa obrazloženjem da ju je lagano davio, dobila je ; nepravomoćno 8 godina zatvora. Pitam se da ju je udavio, da li bi sudac rekao , lagano ju je udavio..
Ove skandalozne odluke,sudske presude, su samo proizvod lokalne sredine, gdje još drma lokalni moćnik, bivši direktor Tankerske plovidbe. Žal za izgubljenim sinom, proizvelo je slijepu mržnju prema bivšoj nevjesti Ani. Sve se čini da joj se naškodi, da joj se osveti…dotle se ide da ne daju ditetu da vidi mater.. Djetetetu je napravljena nenadoknadiva šteta, ali može biti još veća, bude li se odgajao u mržnji prema majci.
Osveta je zadovoljstvo primitivca i bez obzira na poslovni uspjeh i moć, mala zvijer leži u čovjeku..i onda pokaže svoj primitivizam..
I sredina je primitivna. Sudi se prema zakonu sredine, kakvo se mentalno stanje može očekivati u zemlji, di je jedna bivša ministrica kulture izjavila, da se ona ustajala sa stolice muškarcu, kad je ulazio u prostoriju. U nekoj kulturnoj zemlji ona bi bila ministrica nekulture. U nas može biti što hoće, pa je tako sad direktorica gimnazije u Zagrebu. Odgaja gimnazijalce. Usput, ja joj ne bih dao mačku da mi odgaja.
I ta Ana Magaš je samo jedna žena, u nas niže biće, suđena na sudu prema zakonu sredine, a ne prema pravnim normama, koje vrijede u svijetu.
Zato se nadam da će Vrhovni sud, opet uredovat oko «laganog» stiskanja vrata i smanjiti kaznu i da će maleni dječak naći svoju mater.
Ostaće nam svima žal za Lucijanom, kojega više nema , nakon nesretnog događaja, koji je djelomično i sam prouzročio.
idro @ 11:41 |Komentiraj | Komentari: 25 | Prikaži komentare
Play of the day…u malom mistu na škoju je dolazak vapora.U nedostatku događanja interesatno je ić vidit ko je doša, dočekat neku pošiljku iz grada ili dočekat nekog svoga..
Ka dica smo svaki dan išli dočekat vapor…i gledali u puntu Golubinku , kad će se otkrit..ka da smo se takmičili ko će ga prvi vidit..i onda se čuo onaj sretni uzvik ENO GA!
E, vapor bi prvo pokaza svoj jarbol, pa provu, a onda bi se cili otkrija iza punte Golubinke..
Mi smo ka dečki posebno bili radosni kada bi dolazila smjena iz dječjeg odmarališta.Tada smo sinjavali svoje nove simpatije.
Naše igre su bile tunjice i mulići di smo lovili ribu..a onda bi uzeli mom didu kaić i veslali na puntu Golubinku..neko je vika mom didu…BARBA…eno su vam uzeli kaić…
Neka mojih mornara…uzvratio bi on veselo….., koja široka duša..
A nejake ruke bi uvatile velika vesla i do punte i do prve Garme..A garma je bila špilja, sklonište za golubove, u koju se moga zavući kaić. I tu smo ulazili kaićem..Ispred špilje ogromna odlomljena, od kraja, stina..Na nju smo se penjali i skakali u more..a ispod nje se moglo preroniti..To je bilo opasno , ali ko da nam je pamet smetala…Predivno čisto more i stotine boja ispod stijene..
Pred neki dan , vraćam se iz ribolova, noć je već pala…Mračna noć bez mjeseca…Zvjezdano nebo..milijardu svjetlećih točkica..Livo je Veliki medvjed, desno Altair, a u sredini Mali medvjed..I kad okrenem prema Sjevernjači otkrije se iza Golubinke moje misto…Svitli riva..a na vrhu kampanel….Doša sam doma..

Punta Golubinka, ulazak u Molat

idro @ 08:13 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
ponedjeljak, rujan 25, 2006
Još me drži lagano pijanstvo od jučerašnjeg dana. Pijanstvo od mora, sunca, mirisa i boja.
Ujutro na more, popodne u polje..Iša sam u Poljce vidit ima li maslina… Ma zna sam da ih nema ka i na drugim mistima na škoju..ali zov prirode je jak…..tribalo je iskoristiti još par uri boravka na škoju…
Zna sam ako krenem u kratke gaće da ću se izgrebst, ali radije sam odabra to, nego kuhanje u rebama …Iz porta, treba se popet do sela pa na drugu stranu do polja…
Prolazim kroz selo..Uz pute cviće….čini mi se da ovdje sve cvita više puta… malo kiše. Pa sunce…i .i cvića koliko ćeš…sve cvita ruže, neveni, perunike, đirani, oleandri ono cviće što zovu ga «dobro jutro»..čak i margarite, koje inače cvitaju u proljeće..i još lipog cvića, kojemu ne znam ni ime…
Čini mi se da hodam nekom cvijetnom alejom..
Izlazim iz sela i poljskim putem gazim put Poljca. Suha drača, bode mi noge…Rojevi pčela sisaju nektar sa poljskog cvića…..Miris mediterana ispunjava mi u pluća…Postoji li di ovakva lipota prirode i vegetacije,…ruzmarin, lavanda, smilje…malo poljsko cviće…suha trava…bezbroj maslačaka..brnisra sa još pokojim cvitom…makija…
Dolazim do maslina…Đungla..lani sam čistija brnistru..opet je narasla..opet ću čistit…
Gledam grane..biće za pojist..al ne i za ulje…
Vratija sam se nazad..danas imam friže po nogama od drače…kao uspomenu na predivnu nedilju….na kampanelu je tuklo šest uri..a katamaran «Silba» partije u 7, 20….
idro @ 12:25 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
 Nedilja. Umorile su se nevere, izgleda da je pri kraju i ona bura štio je jučer popodne puhnula sa Velebita. Bio sam usidren, kada je bura donila pahulju maslačka do mog kaića..Odakle li je doša maslačak..ili sa Paga ili sa Oliba..koji put, najmanje 5,6 milja..još mu fali po milje do kraja..hoće li se uhvatiti…nadam se da ..da. .Svakakvih iznenađenja..i jedan leptir…društva koliko oćeš…Zapuhala bura , a ja otplovija u zavjetrinu svoga škoja…
Danas se vraćam tamo..Mjena je i jake su struje…Tamo su malo slabije..Bacam sidro..
S jedne strane je Molat . kad ga gledaš sa sjeverne strane ravan, vidi se misto i kampanel. Vidim Brgulje i crkvicu Gospu od sniga na Istu…..Silba ,Olib,Grebeni, Maun, Pag,Vir…prema jugu Sestrunj i Rivanj…. bezbroj školjića….imam što gledati..
More se smirilo, sunce je izašlo..skidam odjeću sa sebe..toplo…Prolazi plivarica..i galebovi za njom..Ulovili su…ima i za galebove…Čujem dupina..glasan uzdah govori mi da su tu..okrećem se tražim ga pogledom..Ne vidim…Gospodar morskih dubina je zaronio u svoje kraljevstvo..Umjesto njega, tamo prema Olibu vidim kako je iz mora izletila golema riba..
Tuna Pljesnula je svom svojom težinom nazad..…Bože, kakvo more..
Sunce grije, koža upija njegove zrake..Iz sanjarenja me prenio, trzaj na tunji..Riba je snažno povukla i onda se pustila..osjećam da ima težine …Vrana…skoro kilo…Diga sam je u lampuradu(špurtil)
 Nije crna ka što su češće…Prekrasna zelene boje, sa tamnim prelazima….Postala je rijetka.. Toliko mi je izgledala lipo da sam je skoro pustio, ali to nebi imalo smisla, jer pukne joj mjehur i nebi došla do dna. Stavljam je u mrežicu koja mi visi na bandi kaića u moru sa ostalom ribom.. Riba prestaje gristi..premištam se ..otiša sam jednu milju južnije..Veća dubina..ulovio sam par fratara i arbuna…kad opet dupini..sad ih vidim..ostavljam tunju i pokušavam ih snimit na mobitel..oni izrone ja potegnem, dok mobitel odradi svoje…. oni zarone…i tako opet, ..a sunce blišti u zaslon mobitela, snimam napamet…dupini odlaze…
Bliži se podne…struja je pojačala…daje mi znak da idem doma…još jedan prekrasan, sunčan dan, sa mirnim morem ispunjen lipotom….Otišli su dupini …..odlazim i ja…
idro @ 08:46 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
petak, rujan 22, 2006
Sutra ujutro u 6 sati, kad većina blogera , nakon radnog tjedna,bude držala zagrljene svoje jastuke, bez namjere da ih brzo puste, počet će kalendarska jesen. I kad se probude početi će dio godine, kada se skraćuje dan i kada sigurno naša polivica Zemlje ide u zimu…
A lipa je jesen.. i bogata..vidija sam malo prije na splitskom pazaru lipotu plodova mediterana..razne delicije što ih škrta zemlja daje i prodaju bake u crnim traveršama i facolom oko glave..dalmacijo…lipa si…
I imamo sriću što je sunce zagrijalo i traje bablje lito..na plažama kupači guštaju i pune suncem, baterije za zimu..
Sutra ću na škoju skočit u more i izbruškinat propelu od kaića…da bolje gre.. i otplovit….
Drago mi je da dolazi vrime, kad i more bolje daje..a možda se najde i koja maslina…i pokoja gljiva.
Lipo je i na moru i na kraju..
Blogeri kad se probudite sutra..recite…dobro jutro jeseni…
idro @ 11:49 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare
Škur. Tako to zovu kaljski ribari. Danas je mijena, tj, mjesec se ne vidi jer se nalazi točno prema suncu i to ribari zovu mrak ili škur.
 
To je vrime kad se svitli na plavu ribu. Gledao sam ribarske brode, kako molivaju cime isprid svoje kuće i odlaze na pučinu. Al najlipše je bilo , tamo negdi između Molata i Sestrunja… kada bi lovija ,usidren, na tunju u sumrak. Iza Punte križa na Sestrunju, pojavlju se ribarski brodovi. Svaki bi vuka po dva kaića sa snažnim feralima..Lako ih je poznat..na lantini visi puretić blok za dizat mrižu, na gornjoj palubi ribarske kašete, a na krmi mriža plivarica, rič sama govori da je to površinska mriža…
Jedan za drugim, nekad sam se čudija i divio , ma koliko tih brodi ima… Prekrasna slika. Otoci, školjići, brodi ka ljudi na kalelargi u šetnji. Od Punte križa, kroz Velika vrata pa vanka Dugog otoka po desetak milja. .Tu svitle cilu noć i na taj način privlače mase plave ribe, najčešće srdele i inćuna. U zoru ih opkole mrižom i dignu na brod.
Vrime se smirilo, mrak je, ovih dana bit će idealno..Ribarima se nikad ne govori dobar ulov, to se smatra kao kletva..ali siguran sam da će ovih dana biti srdela i druge plave ribe.
Njeno veličanstvo srdela, u prošlim vremenima hraniteljica Dalmacije, vrlo je zdrava, ukusna i cijenom pristupačna riba
I nadam se da ću na svojoj rivi zateć neke od tih brodi, na kojima imam prijatelje iz Kalija i Kukljice i da ćemo ispeć ku sardelu i popiti žmu vina..
I želim da iza njihovih brodi lete stotine galebova…

Plivarica
idro @ 08:51 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
četvrtak, rujan 21, 2006
Vrime se smirilo, opet su učinili lipi dani…Kaić zamijenjujem biciklom..i idem napraviti đir...
Uzburkano more, zamijenjuju rupe na cesti…Ma samo se šalim, volim voziti biku..
Umjesto uobičajene rute uz more priko Žnjana, Bačvica i grada....spuštam se glavnom prometnicom do rive..Sunčano popodne..veseli turisti snimaju Dioklecijanov grad..ne zadržavam se.. , nego vozim put Marjana.
Prolazim pored svih onih lipih mista ...Arheološkog muzeja…drvored crnike podsjeća me na moj škoj..Meštrovićeva galerija, vila Dalmacija, pa pored uvale Kašjuni , dolazim na marjanska vrata, sa južne strane..
Tu možeš birati..oćeš li ravno na sjeverna vrata proći cestom kroz marjansku šumu ili ćeš se penjati prema vrhu Marjana.
Penjem se južnom stranom prema vrhu , cestom... gdje vječno sunce sja..Malo svita..je li moguće da u ovolikom gradu toliko malo njih dolazi uživati u ovoj lipoti.. S desne strane kaskade prema moru, na prvoj prekrasno uređen vrt pun agruma sa kućicom..livo okomite stijene, na kojoj vježbaju planinari..momci i cure..pa nije ni čudo, što tu nalaze inspiraciju za osvajanje najviših svjetskih vrhova …..
Ispod litica mediteranska vegetacija..i masline, sa pokojim zelenim plodom…i cviće, kojega ima priko cile godine, desno more i otoci…..pitam se znamo li koliko smo sretni di živimo…
Savlađujem serpentine, sunce me grije, oznojia sam se , dolazim na plato prije vrha i spuštam se prema prvoj vidilici šljunčanim putem..
Na vidilici žena ..ima psa.., okrenuta prema gradu..Pogled na trajektnu luku, kampanel svetog Duju, grad na dlanu. Ne znam da li gleda grad, ali prije bi rekao da sanjarski gleda cvjetove agava, ispod vidilice..
Okreće se, to je moja prijateljica..srdačan susret.. ostavljam biciklu i idemo zajedno šetnjom prema vrhu..ugodno priča..imamo tema..kao prijatelji, koji se odavno nisu vidjeli..
Dolazimo do vrha i spuštamo se na vidilicu sa jugozapadne strane.. vrijeme u ugodnom društvu brzo prolazi …Sunce je već zašlo, gledamo uvalu Kašjuni, di neko pliva.Lagani vjetar sa sjevera je očistio atmosferu pa se iza Šolte, vidi se Vis..Trajekti plove prema Braču i Hvaru…
Guštamo u lipoti. Vata nas noć, vraćamo se..prolazimo pored crkvice sv. Nikole, zaštitnika pomoraca i ribara, i dolazimo do mista di smo se sreli..Odlazimo svojim kućama…..


Pogled na Split, sa prve vidilice

 Crkvica sv. Nikole, zaštitnika moreplovaca
idro @ 08:42 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
srijeda, rujan 20, 2006
Smišnog li imena recepta..bili se moglo reći fratri sa krumpirima..
Ne. Ipak je to krumpir na fratre.
Fratar (ili frunkul, kako ga zovu u mom mistu) je prvoklasna riba. Lovne težine, od 15 deka pa do onih preko po kile.Rariteti su oni 70, 80 deka ili čak veći. Padne nekad i taj veliki.
Male vraćam u more, kad se ulove na tunju..
Sprema se na razne načine, oni komadi ka dlan plosnati, lipi su na gradele, lešo su ka likarija..
 
Evo ricet- sve se slaže u jednu teču
Kapula se isiče na listiće, krompir na ploške..uzme se dosta korijenastog povrća, peršin, mrkva ,selen, luk, maslinovo ulje, bijelo vino, sol, papar…i naravno fratri…
Na dno teče kapula, slože se krumpiri i korijenasto povrće(neka bude bogato), zalije uljem, stave se fratri, 3, 4, deca bilog vina, do vrha se dolije voda..
Kuha se preko uru vremena, od kad zakuha..recimo uru i kvarat..
Skine se sa vatre i iz posude pažljivo izvade fratri da se ne raspadnu…
Fratri se bace ća, jer sav šug iz njih pređe u povrće i krompir.
Ono iz teće je vrlo ukusno…
PS. Kad smo jedanput ovo spremali, rekla je moj kumpanjo..ma nisam lud da bacim fratre..
Hehe, stvarno, sav šug pređe u prilog…Dobar tek Još nešto..sa drugom ribom ovo ne uspijeva kao sa fratrima

idro @ 08:19 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
utorak, rujan 19, 2006
Doša sam u petak na škoj..vanka je pjenilo more od juga..spremala se kiša.Vrime za stat doma. Otiša sam na kaić vidit jeli sve u redu, i nije mi vrag da mira nego da se tu malo provrtim po vali. Do mraka ulovio sam večeru, par malih lignji, moji mišćani bi rekli ..ka šopolj su…
Kafić mi je pored kuće i kad sam prolazio zazvali su me iz kafića…što je oćemo li spremat suhu ribu.
Kad sam prije dvi godine prvi put tog dobrog čovika ponudio suhom ribom, on govori da ništa iz mora nije bolje jeo, a jeo je on i to kakve dobre spize..
 Zagrepčanin, dobronamjeran je prema meni, i odma sam rekao ..jel to nama kad bio problem..sutra za ručak suha riba..
Naslaga sam punu teču spize, zapalija vatru i lagano na komoštrama ljuljao bronzin dok se nije skuhalo..Skupila se velika ekipa..bilo je tu nekog svita iz Zadra ..
Spize je bilo dosta, guštalo se vina je bilo različitih butelja graševine, šadonea, pinota, crnog merlota..neki privatni proizvođači..Baš sam gušta u provavanju vina..sve kvaliteta..
Vanka je padala kiša..mi smo unutra guštali…na kominu je još gorila vatra..
Međutim, počeo je prokišnjavati krov, prokišnjava je i prije..znam ja.. Spremam se rekonstrukciju…držim govor…
E , sve sami arhitekti, inžinjeri građevine, mešti su prodefilirali ovuda..da vidim ko će mi napraviti nacrt za rekonstukciju..sad mi je objekt na uknjižbi..želim napraviti nacrt za dizanje visokog potkrovlja i staviti novi krov..želim dobiti dozvolu i raditi po zakonu…tralala..
Razvila se diskusija..svi sve znaju..čujem razne savjete…
Rekao sam ne tražim ništa mukte, ja ću nacrt platit, drukčije ne bih ni pristao…
Ova epizoda je prošla, veselimo se dalje…pitaju me za kamin, kako je napravljen…
Reka bi prezident ov junajtid stejts…veri gud kvešć n..
Kamin sam ja konstruirao,,,inače nisam imao pojma o tom..izučio sam problem, skupio literaturu, išao vidit neke kamine na braču i konstruirao ga… ko malo zna o tome, znaće da je to vrlo zahtijevan posao…ja sam postigao cilj, vuče tako da nema niti malo dima u prostoriji.
Veliko ložište, pri zemlji, kakvi su bili kamini prije u Dalmaciji, tamo su se okupljale cile obitelji, a bile su velike.…u biti on bi se prije moga nazvati ognjište..(ima nešto slika u galeriji)
Kamin je betoniran odavno, a mi smo se nastavili betonirati do noći...vinom..neko je kasnije donija paškog sira..nekih narezaka..kiša je livala..a mi smo guštali u konobi pored mora..
idro @ 08:10 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
ponedjeljak, rujan 18, 2006
Nedilja jutro. Sunce još nije izašlo, onako snen izlazim na terasu i gledam otvoreno more.
Jugo valja..vrime se još ne smiruje.nekoliko dana vjetrovitog i kišovitog vrimena..Jučer smo se dobro zabavljali u konobi, dok je kiša livala..danas bi tija ić na more, al neda, vitar..
A dobro ionako moram napravit par poslova po kući, mirim se i ne idem na more..
Ima sam posla upravo dok su počela tući zvona na kampamelu,pozivajući ljude u crikvu…dok sam se muvao po rivi , između kuće i konobe, jedan me zva u kafić na kavu..
Učinilo je sunce i lipo je bilo siditi vani…i gore u selu je zagrijalo,što sam vidio kada sam malo svratio do stare kuće..
Posli obeda, učinilo mi se da je vitar nije jak kao jutros..lipo sunčano vrime, mamilo me na more..Mogu ić malo tunjat, do broda za Zadar..
I isplovija sam..Na putu do pošte…vitar u provu..južin. Kaić probija more..Sidim na krmi… obučen u majicu i kupaće..štrapaju me kapljice mora.. More se suši na koži….pobilile ruke od soli. Dolazim na poštu i sidrim se na dubinu..Livo od mene Sestrunj, desno Tun, isprid daleko Iž…Iza mene Molat, u daljini se vidi Gospa od sniga na Istu……….
Lovim. Ništa ne grize. Ebe mi se. Slikajem mobitelom more i jednu veliku jedrilicu..Šaljem MMS….Malo se igram i uživam u lipoti oko sebe..Topli vitar sa juga miluje mi lice..Svlačim majicu…Prva liga, vitar minja jačinu.čas slabije , čas jače puše..
Primištam se,ne puno daleko..Tunja je opet u moru..Počelo je nešto raditi doli..I počeja sam loviti…fratre..Vjetar je pojačavao, obuka sam se..bio sam zabavljen lovom, gledao sam naprid prema Ižu..Tamo je bilo sunčano.Fratri su grizli, a vitar je pojačavao
Okrenuo sam se..Na zmorcu crni oblaci..To su oni što donese neprilike na moru..Ne da mi se ić doma , još imam vrimena, riba grize..I tako lovim, što je nevera bliže, riba bolje grize..
Onda mi je molalo sidro..nije više moglo držat kaić..To je bio znak da se vratim..
Naložija sam motor, čistija ribu po putu, i želio samo da ne zapuše jugozapadni vitar-lebić..
Sve je dobro prošlo…Kad smo se ukrcavali u katamaran Silba, kiša je pritila, al nije još počela..dočekala me je u Zadru ..i u Splitu…
Fratar

Pogled na porat
idro @ 08:40 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
petak, rujan 15, 2006
Nastavak «podlanice»
Posli neverere opet lipo vrime. Otac nije moga ić na ribe. Iša sam sam. Mriže su mi bile uvik na istom mistu, s vanjske strane škoja , prema Istu.
Lipo jesenje vrime mamilo je da se ide na more. Plovio bi lagano..nisam žurio…Na površini se vidilo da ima plave ribe…spustio bi panulu…površinsku.Dok bi doša do mriža bacija bi se koji luc ili palamida…
Onda bi počeja ples..Luc kad se uhvati na površini pikira u dubinu..Ja bi kružija kaićem, dok ga ne izvučem.Ples plave ribe na moru..a na kraju…Banastar se zove dio škoja, gdje je nekad bila bivša vojska.. Poluotok na otoku….strma brda obrasla makijom…Svoje koridore su napravile podivljale koze, Kakva priroda,… kad se popneš gore na vrh.. s jedne strane puca pogled prema Italiji, a s druge prema Velebitu..vide se i škoji i more..i naša mala mista i njihovi kampaneli..
Tako bi vozija put mriža, ulovio pokoju ribu..i divio se prirodi.. U mrižama pokoja podlanica i cipli..ijoš ponešto.Bogata jesen.
I sada dok ovo pišem gledam kroz prozor na solinsku cestu..Tamni oblaci prite   Vidija san jutros kako jugo valja brode…Opet đenovska ciklona..Ta neće oprostiti kišu…Spremam se na škoj. Vrime je za stat doma, al ići ću.. ako me ne pusti na more, uvik imam posla..a lipo je i naložiti vatru na kominu…


Palamide
idro @ 08:15 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
četvrtak, rujan 14, 2006
Orada, komarča, lovrata ili podlanica…neko kaže i kraljica ribe..lipa velika riba.vrlo ukusna, a kako i neće biti kad su joj glavna hrana školjke.. Snažnom čunkom sposobna je razbiti volka.
Zna sam je danima sačekivat .Lovio sam je s kraja, na tunju. Eška volak, crv ,lignja ili srdela..sve je dobro,, samo ako je ima.. Prije sunca otiša bi na udaljene hridi i bacio par tunja..
Uživao sam u mirisu friškine, dok koja ne povuče… Mirisalo je more, mirisali su morski organizmi na škraci na kojj se povuklo more. Dočekao bi izlazak sunca na škraci…A kad povuče..pustiš par metri i… kontra.
Ako se zakačila, borba s njom..da s njom…to je riba koja minja spol..male su muški..velike ženske….Lipa, sjajno-srebrena, sa onom crvenom točkom kraj glave..bila bi prekrasan ulov..
Neke su imale i više kili..
Mrijesti se na jesen..tamo negdi u studenom..onda se grupiraju u jata i kreću uz kraj na neka svoja mrijestilišta.
Onda se love u mreže…Tako smo jedne jeseni moj pokojni otac i ja bacali mriže, nadajući se da će proći tuda..Više dana za redom smo digli prazne mriže.Jedan dan smo ih bacili, kad je učinilo grubo vrime..Škura bura…Levanat..minjali su se šijuni vitra, čas sa istoka, čas sa bure…
I onda smo izašli iz zavjetrine na punti banastra. Vitar u provu. Levnat. Kaić je sporo probijao valove. Štrapalo je i dosta toga ulazilo u kaić…Ja sam mokar na provi sikao kaić..
Ćalac se stisnija na krmi, i gledao napred...Trebalo je preći tu milju..
Onako mokri, ištrapani, izvaljani, došli smo u u porat…A sutra nismo mogli ić dignut mriže. More je bjesnilo..Išli smo prekosutra..
Digli smo mriže. Krcate ribom. Podlanice.Ogromne. Svakakve. Velike, male. Bilo je i velikih cipala..I on se mrijesti u plićaku na jesen. Pun brod ribe, al kakve..kvalitetne
Sitija sam se svih onih dana , kad ništa nismo ulovili..sitija sam se kako nas je more istriskalo..i mislio  sam..zaslužili smo…

Podlanica

Pogled uz porta na puntu Banastra
idro @ 09:44 |Komentiraj | Komentari: 17 | Prikaži komentare
srijeda, rujan 13, 2006
 
Dugo godina sam moga govorit da mi je jednako dug bio put do školja sa klasičnim vaporom koji je iša 12 milja na sat i u novije vrime katamaranom koji je iša duplo brže….pitat ćete a kako to..
Lipo…kad je vozija vapor iša je direktno u Molat i vozija je oko uru i po, aonda su došli katamarani pa je vozija relaciju Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-_Molat-Brgulje,Zapuntel-Ist..isto mu je do Molata tribalo uru i po ili čak i više.
Sićam se vapora Cres. Ima je usku provu. Kad bi počeja šijavat sa naše rivice,ka dica, vatali smo se za provicu ili pajete..vuka nas je dok se nebi pustili. Takmičili smo se ko će se zadnji pustit…
I znalo se skakat sa prove..zna maliotok..puno je lipih vapori bilo..Posli Cresa došli su pjesnici Nazor i Karađić, pa Pučišta, Postira pa Takovo i Tuzla(još plove i danas se zovu Ilok i Premuda..
Lipi su to brodi bili..velike palube, saloni, šank linija, prostor pod provom…Svaki od nas koji smo se vozili ima svoje priče i sa koverte i sa šanka..i pod provom..a znali smo i pivati i kartati..slavili smo i dolazak i odlazak sa školja…
Danas katamarani šibaju.na Molat opet ide direktno..Olea dođe za 55 minuta…i Silba isto, a mogla bi brže…Karolina ili Silba   voze za Olib, Silbu; Premudu, katamaran Mediteran za Iž..tu su još hidroogliseri..
Osim njih trajekti Božava, Hanibal Lucić, Jazine, Borik….vrše opskrbu ili povezuju Ugljan sa Zadrom..
Bijeli Jadroliniji brodovi plove i voze nas put raja…
 
vapor Postira
 
Ilok
 
Božava
 
katamaran Silba
idro @ 08:15 |Komentiraj | Komentari: 26 | Prikaži komentare
utorak, rujan 12, 2006

Evo, kumpanjo "tišina" je reka da mu se sviđaju otoci Zadarskog arhipelaga, između ostalog i zato, jer su dosta pošumljeni..
Jesu...uglavnom gusta i često neprohodna makija, prekriva škoje..Na slikama iz povijesti bila je drugačija slika.Moj otok je dosta ravan i krasila su ga polja žita i vinograda..od te ravnice i pisma.."oj molate", koja počinje «oj molate ravno polje, tu se šeće zlato moje…»
Svit, velike fameje, su se uglavnom bavile poljoprivredom, sve je bilo okopano..Problem su bila drva.
Nije bilo struje, kuvalo se na kaminima i špaherima..cile fameje su se okupljale oko ognjišta…ono malo drva što se moglo naći okolo brzo bi se pogorilo…
Svit se raselija, nestali su vinogradi i polja šenice. Počela je rasti drača i makija na mistima di su bili vinogradi..a kakva je to zamo zemlja tu…debela crvena…kad sam sadija masline, na mistu di je nekad davno bija vinograd..duba sam rupe..ma da sam naša kamenčić..sve čista crvena zemlja, moga bi je traktorom orat…
Bavkul je brdo, 46 m nadmorske visine..hehe reći će te, neš ti brda.. I tamo se kopalo, tamo imam starih maslina..i idem tamo raditi drva za zimu…pilam drva i usput čistim masline.
I to je lipo…prekrasna vegetacija…ima tu bori, crnike(česmine), planike,vrijes…bore se stabla između sebe, za komad sunca, za komad neba…i svi idu u vis..šmrici visoko rastu kao da su palme..
Rosa ih umiva i hrani svako jutro i daje im snagu za nadmetanje sa drugim stablima..
Pilom sičem šumu, čistim masline…miris šume i ispilanih drva ispunjava tilu i dušu.a interesatno uvik, oko pile se vrti neka mala ptičica..skakuće sa cipanice na cipanicu..i ničega se ne boji..biće traži crviće…i uvik je tu oko pile..
Kad se umorim, malo sidem, napijem se vode, i gledam tu lipotu oko sebe. Lipo je na moru. Ali lipo je i u šumi.I prije nego sunce dođe prema zapadu, krene se doma, obedvati, i odma u kaić …..na uligne
idro @ 08:23 |Komentiraj | Komentari: 16 | Prikaži komentare
ponedjeljak, rujan 11, 2006
 Malo živopisno misto, na Dugom otoku, ima dosta razvijeni turizam,hotele i ronilačku školu. Više puta me put nanio tamo..uvik kaićem..što nam je bilo kao dečkima,željnim avanture, uzeti neki kaić i otploviti tamo…zabaviti se i u zoru vratiti doma..Priča mi je did da je bija jedan mišćanin, što je ima curu tamo i svaki dan je na vesla leutom iša tamo…Ma ima 5,6 milja..ali veslati leut tamo i nazad…što ti je ljubav…a..
Jedanput sam spremio kaić, odlazio sa školja, kad mi je došao tip i reka mi da je zakasnija na brod a da mora stići u grad radi dogovora za posao..pitao me bi li ga odveo u Božavu, odakle bi moga lovit trajektnu prugu iz Brbinja za Zadar…
I naravno, još sam naša jednog prijatelja, i nas tri smo na idra krenuli put Božave..Jaka tremuntana u krmu..brzo je nosila kaić..Iša je ka na motor..klizia po moru…Sunčano, modro nebo i zapjenjeno more… Uživali smo u tišini..za sat vremena smo bili tamo..Uplovili smo u mirnu luku na jedra..pospani mišćani..kao da su vidili duha..moj kaić na idra…
Prijatelj mi drži gostionu na dnu vale..I svako lito, svratimo do njega..proćakulamo popijemo koju bocu vina…
Na povratku obavezno svratimo u Žverinac..na putnu… Sitija sam se kad je jedanput na radio Split pitalo po ulici, što je Žverinac:..ajme lupetanja…nisu znali da je to otok u Zadarskom arhipelagu..naseljen…neko je rekao da je to sat,,kao žveljarin hehe..
I nakon ugodnog izleta…preko mora, povratak doma…ko to more platit…

Božava

Zverinac
idro @ 09:27 |Komentiraj | Komentari: 18 | Prikaži komentare
petak, rujan 8, 2006
 
Školj, južno od Ista, od Molata bočno prema Italiji. Ima Tramerka i Tramerčica ili kako ih još zovu Vela i Mala Tramerka.
Tamo kasnije, kad učini kalendarska zima i kad počnu zebsti ruke..idem oko Tramerke..
Podsjetio me na to misec u svoj onoj lipoti i punoći, kakva je bila sinoć..Prvo u jednom predivnom danu, snimio sam zalaz sunca..a onda je izaša on, moj ponoćni prijatelj misec…
Onako pun crven, ispočetka, pa zlatan i na kraju kao izglancano srebro…
Te noći punog mjeseca lovio sam lignje na jugozapadnoj strani Molata..onako nije bilo sjajno, ali ni loše. Do ponoći sam ulovio jedno tridesetak komada…onda sam krenuo prema Tramerki…Neki brodi su se vraćali..Vrime je bilo lipo, nije ih vrime potiralo, neke sam vidio sutra, rekli su mi da nisu ulovili pa su se makli odandje… Kad sam doša tamo bio je samo jedan kaić sa kabinom, neki furešt..
I onda je počelo…lignja za lignjom…uvik vučem dvi skosavice za brodom…jednu bih izvukao, dotle se na drugu ulovilo… i onu prvu bi ponovo bacio i tek onda izvlačio onu ulovljenu lignju..Fešta od lova…Misec je svitlija..dok sam izvlačio lignje.. kružeći, u zanosu, na momente nisam ni vidio di mi ide kaić..približio se plićaku..vidio sam dno..i bacio skosavicu onako po krmi..gleda sam kako je lignja grabi….kakav doživljaj..
Na momente bi bila pauza, al vrlo kratko..onda opet..Vrijeme je odmicalo, napunija sam dvije kante od 25 l, više nisam ima suda za stavljat lignje, ..počeja sam ih stavljat po bandi broda..
I onda tamo negdi oko 3, 4 ujutro, ne znam što mi je bilo…zasitio sam se ..i pogriješio..
Reka sam dosta neću više, doću sutra…
Nema sutra…to je bilo tad i trebalo je lovit do dana..a ne ići doma..Sutra je udrilo jugo i nije se plovilo, pogotovo ne tamo…
I dva dana uzburkanog mora, bilo je vrijeme za kartat u lokalnoj gostionici..
Mjesec svaki slijedeći dan izlazi oko 45 minuta kasnije…pa je poslije izlazio u 23, pa u ponoć , pa u 1……Kad je prestalo jugo opet sam išao tamo ..na izlazak mjeseca…i lovio dobro do jutra..al ne tako dobro, kao one noći…Rado se toga sjećam…To je bilo vrijeme kada su u mojoj firmi tražili poslušne, a ne sposobne…Živio sam od toga..i uspravno hodao ulicom..Ovaj snimak je napravljen iznad Tramerke. Desno je Molat, naprid Ist,  u pozadini Olib i Silba, livo škarda i tamo di sunce uranja u more, Premuda
idro @ 08:33 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
četvrtak, rujan 7, 2006
 
 Duboka uvala na zapadu Dugog otoka. Često me put nanese tamo. Počelo je još od onih dan kad smo kao ekipa, odlazili roniti školjke. Zatvorena uvala sa jakom strujom koja klizi niz plitke kamene i pješćane obale stvorena je za rast školjki, posebno kunjki, kamenica, prstaca…i lostura..
Nažalost ovo pripada nekim prošlim vremenima….terminatori su potaracali dno vale….sa bova koja su privezišta za jahte direktno na školjke se spuštaju jahtaši..pa se može reć da školjki nema više.
Ali prekrasna vala, zaštićena od svih vjetrova, jednako je privlačna, kao što je uvik bila..
Iskusno oko može pronać još pokoju kunjku, volka, a ja sam našao čak i jednu jakobsovu kapicu ovo lito ..Nas tri smo se malo zabavljali ,kupali izvadili malo školjki, na škraci spremili buzaru i na samicu za zubaca uvatili morkog psa od desetak kili..lip izlet…One bočice vina nisu bile dovoljne da utaže našu žeđ iza buzare, pa smo nastavili gasiti požar kad smo se vratili u svoju luku…
A Pantera, uvala sa svim svojim lipotama, ostala je iza nas. Svjetionik Veli rat, najviši na Jadranu stoji ka neki dobri duh i pokazuje put pomorcim, nautičarima i ribarima.. Kao posljednje kopno prema Italiji ostaju dva školjića..Lagnjići.. ispred njih na buru.potopljen Vapor(iz Gibonijevog spota)..i tri mista u Panteri ..Veli rat, Verunić i Soline..
Jesam li jučer spominja raj..ovo je još jedan


Svjetionik Veli rat iza je uvala Pantera u pozadini Molat


idro @ 08:29 |Komentiraj | Komentari: 19 | Prikaži komentare
srijeda, rujan 6, 2006
U dijalektu Bargulje, misto na mom škoju, dva kilometra od mog mista.. Blog mi je posjetio Barguljac. Dobro došao patriote na moj blog. U zadnje vrime sama se pitao, kad će otkriti moji mišćani da pišem blog.. Počeo sam stavljati slike i kad mi prvi mišćanin otvori blog, siguran sam da će odma znati o kome se radi..ali to nije toliko važno
 Važno je da nas je sve više iz naših malih raseljenih mista..i evo negdi iz dalekog svita javio se barguljac..
Hej barguljac, poznam tvoje mišćane , sa mnogima sam prijatelj…darko, emil , žile, janko, tome,smrvi,bibi i jo mnogi…koliko puta smo sedili na bargamulu..i gledali raj isprid sebe….i reka sam i to je raj…a i feštali smo gori na trgu ispred ćale….i bili su moji barguljski prijatelji kod mene u konobi i svirali crivo(emil i smrvi su svirali)…i ja tri pisme koje znam(la paloma, ljubav nas veže i spaja i sad zbogom more moje)..Drago mi je da si doša..evo staviću par slika iz raja….


Pogled na brguljsku luku, gore livo Brgulje,  gore desno misto Molat
idro @ 08:17 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
utorak, rujan 5, 2006
Već se dan skratio pa se može i malo duže spavati. Sunce izlazi oko šest i dvadeset, pa sam se diza oko pet i po. Na rivi, nikoga. Nekoliko jahti vezano je u mirnoj luci. Bonaca. More ka uje, eno ka na onoj slici gori, samo nema još sunca. Biće im bilo lipo spavati na jahtama ..ka i meni..kad ono kažu..čujem tišinu..i stvarno..kad pobigneš iz gradske vreve…čuješ tišinu..spavanje je puno kvalitetnije nego u gradu.. Tamo mi je soba u onoj kući  na slici preko koje ide jarbol od jedrilice
Dolazim na kaić, umiven u jutarnjoj rosi. Mičem tendu i na suhom sam. Palim Listera. Kakav motor.
Moj najveći prijatelj na moru. Nikad me nije iznevjerio. Nisam praznovjeran , al, kad ga spomenem kucnem u drvo…
Kaić lagano siče morsku površinu. Iza mene ostaje vala, riva i misto…Iza punte, prolazim pored svog škoja i uvik mislim, kako su ovuda plovili moji stari, tu se nekako osjećam dobro..
Prolazim kroz uski morski prolaz i dolazim u Maknare, prostor omeđen sa sedam morskih prolaza, između Sestrunja , Molata, Velog i Malog tuna , i ti školjića Vrtlaca, Tratice i Kamenjaka. Tu mi je drago lovit, i ako je najkompliciranije…zbog jakih struja..
Kad prolazim kroz plitki morski prolaz, gledam algu tu čarobnu Posejdoniju ili cvjetnicu, autohtonu algu Jadranskog mora, najznačajniju za mriješćenje ribe. U njoj se mrijeste mnoge vrste. Posmjeru kako je Posejdonija nagnuta,zaključujem u kojem je smjeru morska struja U zraku se mješa miris bilja sa kopna i mora. Mediteran. Hvala ti sretna zvizdo, što si nam ovo podarila.
Kad sam izaša na dublje more, igrala je plava riba na površini. Puno ribe..osjeti se miris..kakav dan, savršen za ribolov.. Dolazim na poštu bacam sidro....ribarim..na tunju..dobro sam proša.opisa sam taj ribolov u dva posta prije ......to je bilo u nedilju …..
idro @ 09:02 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
 
Liči na guštericu, minja boju ka kameleon..vidiš ja na zidu oko svitla, di lovi mušice i komarce. Kad sam bija mali govorili su nam da je otrovna i opasna.
Pogrešno. Vrlo korisna . Pravo blago.
I doša sam na škoj u petak. Sve sam naša uredno. Bacija sam stvari u svoju spavaću sobu i odma otiša na more, ulovit večeru…Vratija sam se i malo izaša na rivu ., pala je ćakula i zafrkancija u kafiću sidimo i uživamo u opojnom mirisu mora..
Vraćam se doma, idem leći..kad u spavaćoj sobi..tarantela. Ha, što učiniti…Ništa! Neka je. Ne diram više ništa..Stoji onako pričvršćena na okomiti zid.. i čisti ga..Ne treba mi aparat za komarce.
Tarantelo, laku noć..
dobro jutro, otoče
idro @ 07:35 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
ponedjeljak, rujan 4, 2006
Jutros je uz Slobodnu dililo lizalicu...ajme od kad nisam liza lizalicu..
i sidim u kancelariji, vrata mi otvorena..muvam se po indexu, a prolazi kolegica i vidi me kako ližem.
Ajme vidi ga , što radiš...Treniram za večerašnju predstavu odgovaram..
Ona se ceni od smija...govori mi.... ajme blago ti se..
Može bit i tebi blago, ako ćeš sa mnom na matineju..haha...pobigla je glavom bez obzira...eno je tamo jooš se ceni..odnit ću joj čašu vode
idro @ 11:46 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
Nedilja. Lega sam u dva, diga se u pet i po…Glava mi je bila malo u balunu, ne toliko od vina, koliko od dojmova prethodne večeri.Bija sam naveče u selu..TV je pravila dokumentarac o selu..i pitaju mišćanina..kako se živi na škoju..
I žali se moj mišćanin…zabranili su nam bacat popone..ne možemo ulovit ribu..ima dosta bolesnih i starih…neki imaju čir, morali bi jesti bilu ribu, a kako će, kad ne moremo ćepati..ne daju nam lovit…Kakva argumentacija..haha..
Pitaju druge..bla, bla..dolazi režiserka za naš stol, ..govori tip nismo ti mi za govoranciju, mi smo samo za pivat….a sve kvariton do kvaritona…znam je da se on zafrkaje…al režiserka navalila, ne pušta…ka hobotnica grmalja..aj, aj pivajte…ebate je uporna..dosadna ka ćimavica, pivajte , pivajte..
Od nekud se stvorila i gitara…I kvaritoni pivaju..ne znamo ni riči…najeba sam ako me ko vidi…imat će materijala za zafrkanciju..
I tako diga sam se i krenija na more…na tunju…Bonaca, more ka ulje, lagani kurenat put bure…idealno za lovit..i bome grize fratar..i arbun…lovim, guštam…toplo rujansko sunce, ugodno grije…svlačim se..Malo posli riba je stala..primištam se…riba opet radi..
Razmišljam, kako moram zvati frenda u Zadar da mi napravi lonac za auspuh na brodskom motoru…Samo što sam promislio, čudo…jedan brod Adriatik diže parangal blizu mene..čujem glasove…prepoznajem prijatelje, upravo te, što sam ih htio zvati na mob…Dozivam ih…Došli su i vezali se za moj kaić…pijemo pivo, pričamo dogodovštine..prisjećamo se pokojnog Davora…uzimaju mi miru za lonac…lipi su ti susreti na moru..Tako u ćakuli došlo je podne…oni odlaze put Zadra, još će negdi tunjat, meni se ne ide doma..Divan dan…uvatija sam dosta ribe…kvalitetu,,sve za gradelavat…
Prolazi policija, nije ih bilo cilo lito, imali su dosta posla, sa strancima, sad smo mi domaći na redu..briga me , imam dozvolu, mašem im…Odmahuju i prolaze pored mene…
Vratija sam se doma u dvi ure…teška srca…u kafiću na rivi pričaju jednome frendu , što nije bija, kako smo pivali… Govorin mu sva srića da ti nisi bija, onda bi tek bila katastrofa…sreća u nesreći..haha..dobro smo se zafrkavali..
idro @ 09:51 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
petak, rujan 1, 2006


Danas ću ploviti ovuda
i pozdaviti sve okolne otoke, 
jer znam da  nekima od vas 
stalno misli lete tamo
.


idro @ 08:11 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
*****Shoutbox
17.5.2018. 21:31 :: Cara menghancurkan kencing batu dari dalam
Solusi kesehatan dengan metode herbal dari denature indonesia yang sudah berpengalaman menyembuhkan berbagaimacam penyakit seperti : penyakit menural seksual, Wasir ambeien, kanker, jantung, ginjal dll. pesan sekarang di no 0821 3861 5111 atau 0877 2
17.5.2018. 21:52 :: Download Lagu Musik Mp3, Barat, Islami, Minang, Musik Dj Terbaru dan Terpopuler
Download Lagu Musik Mp3, Barat, Islami, Minang, Musik Dj Terbaru dan Terpopuler
17.5.2018. 21:52 :: OBAT PENGHANCUR BATU GINJAL DI APOTEK PALING AMPUH
Solusi kesehatan dengan metode herbal dari denature indonesia yang sudah berpengalaman menyembuhkan berbagaimacam penyakit seperti : penyakit menural seksual, Wasir ambeien, kanker, jantung, ginjal dll. pesan sekarang di no 0821 3861 5111 atau 0877 2
17.5.2018. 23:07 :: obat perangsang blue wizard bandung
obat perangsang blue wizard bandung
17.5.2018. 23:07 :: obat perangsang blue wizard bandung
obat perangsang blue wizard bandung
17.5.2018. 23:07 :: obat perangsang blue wizard bandung
obat perangsang blue wizard bandung
17.5.2018. 23:07 :: obat perangsang blue wizard bandung
obat perangsang blue wizard bandung
18.5.2018. 6:31 :: obat kuat
storeasmaraku@gmail.com http://tokoasmaraku.com
18.5.2018. 6:31 :: obat kuat pria
storeasmaraku@gmail.com http://tokoasmaraku.com
18.5.2018. 6:31 :: obat perangsang
storeasmaraku@gmail.com http://tokoasmaraku.com
18.5.2018. 6:32 :: obat pembesar penis
storeasmaraku@gmail.com http://tokoasmaraku.com
18.5.2018. 8:45 :: agen terpal
sedia macam2 jenis terpal
18.5.2018. 8:45 :: agen terpal
sedia macam2 jenis terpal
18.5.2018. 8:45 :: agen terpal
sedia macam2 jenis terpal
18.5.2018. 8:45 :: jual kopi
jual macam2 jenis kopi
18.5.2018. 8:45 :: jual kopi
jual macam2 jenis kopi
18.5.2018. 8:45 :: jual kopi
jual macam2 jenis kopi
18.5.2018. 11:26 :: Jual Permen Soloco Di Bandung
Jual Permen Soloco Di Bandung    
18.5.2018. 11:26 :: Jual Permen Soloco Di Bandung
Jual Permen Soloco Di Bandung    
18.5.2018. 11:26 :: Jual Permen Soloco Di Bandung
Jual Permen Soloco Di Bandung    
18.5.2018. 16:29 :: Download Lagu Musik Mp3, Barat, Islami, Minang, Musik Dj Terbaru dan Terpopuler
Download Lagu Musik Mp3, Barat, Islami, Minang, Musik Dj Terbaru dan Terpopuler 
18.5.2018. 18:31 :: titan gel pembesar penis
titan gel pembesar penis
18.5.2018. 18:31 :: titan gel pembesar penis
titan gel pembesar penis
18.5.2018. 18:59 :: PENGOBATAN TBC OBAT PARU PARU BASAH DAN KERING
Solusi kesehatan dengan metode herbal dari denature indonesia yang sudah berpengalaman menyembuhkan berbagaimacam penyakit seperti : penyakit menural seksual, Wasir ambeien, kanker, jantung, ginjal dll. pesan sekarang di no 0821 3861 5111 atau 0877 2
19.5.2018. 9:12 :: OBAT FOREX
OBAT FOREX
19.5.2018. 9:13 :: Khasiat OBAT FOREX
Khasiat OBAT FOREX
19.5.2018. 16:11 :: Jual Viagra Asli Di Solo
Jual Viagra Asli Di Solo
19.5.2018. 16:11 :: Jual Viagra Asli Di Solo
Jual Viagra Asli Di Solo
19.5.2018. 16:11 :: Jual Viagra Asli Di Solo
Jual Viagra Asli Di Solo
20.5.2018. 1:32 :: Togel212
Togel212 juga merupakan Situs Judi Casino Online Terpercaya dengan berbagai games Live Casino favorit seperti baccarat, roulette, blackjack dan sebagainya dengan real time streaming yang cepat.
škrabam, dakle postojim:)
vrti od 07.02.08.
Index.hr
Nema zapisa.